Bahar temizliği: Çiftlik temizliği nasıl yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli?

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin sadece bir meslek değil; doğayla kurulan derin bir bağ ve toprağa duyulan sonsuz bir sadakat olduğu biliyoruz.

İyi ve güçlü bir dam düzeni, modern ve işlevsel çiftlik ekipmanları ve iyi bir süt sağım sistemiyle birleştiğinde gerçek bir üretim gücüne dönüşür. Sağım makineleri, yem hazırlama makineleri, suluklar ve daha fazlası… Çiftliğinizdeki tüm bu ana ve yardımcı ekipmanlar sayesinde hem hayvan refahı artar hem de üretim süreci daha verimli hale gelir. Temiz olan, düzenli görünen ve profesyonel bir şekilde işletilen bir çiftlik sağlıklı bir sürüye, kaliteli süte ve güçlü bir geleceğe de işaret eder.

Enka Tarım olarak biz, yalnızca süt sağım makineleri ve çiftlik ekipmanları sektöründe değil doğaya, emeğe ve üretime saygıyla büyükbaş hayvancılığın gücüne güç katmak için yanınızdayız!

Gelen bahar ayıyla birlikte büyükbaş hayvancılık işletmelerinde kullanılan ekipmanların düzenli bir şekilde bakımlarının yapılması ve temiz tutulması işletme verimliliği açısından hayati önem taşır.

Ekipmanların temiz ve işlevsel durumda tutulması hastalıkların tesisten uzak tutulmasında büyük önem taşırken aynı zamanda üretim kalitesini arttırmakta da kritik rol oynar. Peki büyükbaş hayvancılık ekipmanlarının bakımını yaparken malzemeleri temizlerken nelere dikkat etmelisiniz?

Ahır temizliğinin yapılması ve hava sirkülasyonunun sağlanması

Ahırların günlük olarak temizlenmesi ve hayvanların dışkılarıyla idrarlarının ortamdan uzaklaştırılması, hayvanların sağlığının korunması için zorunludur. Aynı zamanda hayvanların bulundukları yerdeki yataklık malzemelerin düzenli olarak temizlenmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi gerekir.

Temizliğin ardından damın içindeki havanın sirkülasyonunun sağlanması, nemin ve hayvan sağlığı için son derece zararlı olan amonyağın uzaklaştırılması gerekir. Temiz tutulan ve iyi şekilde havalandırılan bir çiftlikte solunum yolu enfeksiyonlarının oluşması engellenir ve hayvan refah yüksektir.

Yalakların temizlenmesi ve devamlı olarak taze suyun sağlanması

Su herkesin ihtiyacıdır ve damdaki hayvanların sulukları her gün en az bir kere kontrol edilmeli ve gerektiğinde temizlenmelidir. Kirlenen yalaklar bakteri ve parazitlerin üreyerek yayılması için elverişli koşullar oluşturur. Yalakların düzenli temizliği suyun içilebilirliği korunur. Zarar görmüş yalaklar tamir edilmeli, vidaları ve su girişleri düzenli olarak kontrol edilmeli; eğer yalak paslanmış, kırılmış ya da sızdırıyorsa yerine yenisi takılmalıdır.

Sağım ekipmanlarının temizliği ve hijyeninin önemi

Özellikle küçük ve orta ölçekli süt üretimi yapan üreticiler, bakımlı sağım ekipmanlarıyla daha kaliteli süt üretimi yaptıklarını bilirler. Bu nedenle sağım işinde kullanılan süt sağım makineleri, sağım demetleri, sağım işinde kullanılan memelikler, süt hortumları hatta alüminyum, paslanmaz ve şeffaf süt güğümleri ve süt aktarma işinde kullanılan gıda ile temasa uygun plastik ve paslanmaz süt kovaları her sağım sonrasında taze ve bol suyla yıkanmalı ve belirli aralıklarla dezenfekte edilmelidir. Bu işlem büyükbaş hayvancılıkla karşılaşılan ve büyükbaş hayvanların memelerini etkileyen bir hastalık olan mastitisin bulaşmasını ve dam boyunca yayılmasını engeller, sütün içinde olması muhtemel bakteri yükünü azaltır.

Çiftliğin zemininin hijyeni ve yataklık malzeme seçimi

Nasıl ki uyuduğumuz yeri düzenli olarak temizliyor ve temiz kalmasına özen gösteriyorsak, hayvanlar için durum aynı; onların yaşadığı yeri de düzenli olarak temizlemeli, üzerinde yattıkları malzemeleri kontrol ederek gerektiğinde değiştirmeliyiz.

Yetersiz koşullar, hayvanlar yattığında hayvanın memelerinde ve ayaklarında yaraların oluşmasına neden olur. Yataklık olarak saman kullanmak artık pek çok işletmenin uzaklaştığı bir yaklaşık. Samanın nem çekme ve tutma eğilimi vardır, bu nedenle zamanla bakteri ve parazitlerin üremesi için uygun koşulları sağlar. Bu nedenle saman yerine hayvanların ayaklarıyla uyumlu kauçuk yataklar kullanılmaktadır.

Kauçuk yataklar ergonomiktir, hayvanların eklemlerini destekleyerek yatma konforunu arttırır, basıdan kaynaklanan yaralanmaların oluşmasını engeller. Bu da hayvanların daha fazla dinlenmesi ve büyümelerinin daha sağlıklı olması anlamına gelir.

Damın ilaçlanması, dezenfekte edilmesi ve düzenli parazit kontrolünün yapılması

Bakteri ve parazitlere bağlı hastalıklar, ahırlarda karşılaşılan en büyük sorunların başında gelir ve bunların önüne geçmek için ahır ortamı düzenli olarak kontrol edilmeli, riskler azaltılmalı, temizlenmeli ve uygun materyallerle dezenfekte edilmelidir. Bu iş yalnızca süt sağım makinesi ve diğer sağım ekipmanları gibi hareket ettirilebilen malzemeler için tesisin giriş kapıları, duvarları hatta zemini için de geçerlidir. Ayrıca hayvanlar düzenli olarak bir veteriner tarafından kontrol edilmeli ve muayene edilmelidir. Bu hem hastalıkların önceden tespit edilmesini sağlar hem de iç dış parazitlere karşı koruma sağlar.

Elektrik sisteminin kontrol edilmesi ve mekanik ekipmanların bakımı

Bahar ayları gelirken, ahırda kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli şey elektrik tesisatı, aydınlatma sistemi hatta mekanik ekipmanlardır. Mevsimden bağımsız olarak yoğun yağışların ardından yıpranan, hasar alan ve arızalanan aksamın tamir bakımı önemlidir. Kopmuş özelliğini yitirmiş, yalıtım kabiliyetini yitirmiş kablolar, bozulan prizler, gevşemiş bağlantılar ve ucu açıkta duran duylar damda ciddi güvenlik riskleri yaratır.

Bunun yanında, süt sağımını eğer bir sağımhanede gerçekleştiriyorsanız, vakum pompa grubunun da bakımlarını gerçekleştirmeniz önemlidir. Vakumun sürekliliğini sağlamak ve sağım işinin kesintisiz şekilde devam etmesini sağlamak için vakum pompanızın paletlerini, yağını ve sağımhane ile bağlantıyı sağlayan vakum boruları, süt çıkışlarını, hava hortumlarını ve sütün içinde aktığı paslanmaz boruları kontrol ederek olması muhtemel sızıntıları ve paslanmaları giderin.

Ahırda karşılaşabileceğiniz anlık ve tenik arızalara karşı çiftlikteki işleyişi aksatmamak için üretici tavsiyesi doğrultusunda bakım ve onarım planları oluşturulmalıdır. Sağım makinesi, yem hazırlama makinesi, sağımhane parçaları, yalaklar ve diğer otomatik ve karmaşık sistemlerin belirli periyotlarda kontrol edilmesi daha büyük sorunların önüne geçmek için kritik öneme sahiptir.

Süt sağım işiyle uğraşan işletmeleri için bir bakım rutini oluşturmak yalnızca çiftlikte yaşayan hayvanların sağlığı için değil, işletmenin sürdürülebilir şekilde devam etmesi açısından da önemlidir. Kendi rutinleri olan ve bu rutinlerin gerekliliği olan kurallara uygun şekilde davranan işletmeler daha sağlıklı sürülere sahip olurken aynı zamanda daha kaliteli süt üretir.

Similar Posts